DDC BC 23 maart 2021 - Business Central 2021 wave 1 - Technisch

Dinsdag, 23 maart 2021, door Eric Wauters en Arend-Jan Kauffmann

De tweede DDC avond van 2021 is alweer een feit. Dit keer kwamen we wederom virtueel bijeen via Gather.Town Bij de virtuele binnenkomst en na het luisteren naar het openingswoord van Luc hebben de deelnemers evt. na een praatje zich opgesplitst in de bekende parallelle sessies.

In BC 2021 Wave 1 oftewel BC18 zijn er weer een aantal nieuwe uitbreidingen en functionaliteiten zowel functioneel als technisch die de enduser maar ook developer experience verbeteren. Enkele highlights:

Webclient

 • Dubbelklik op een record in een list page -dus voortaan ergens in de regel- en je komt gelijk op de card page. Dit werkt ook in lookup modus.
 • Klikken in een veld selecteert nu de hele tekst. In voorgaande versies moest eerst worden geklikt in het veld en daarna een vervolgklik om alles te selecteren of de cursor op een bepaalde positie te plaatsen.
 • Nieuwe page trigger OnAfterLookup: wordt getriggered nadat een Lookup is gesloten en retourneert de geselecteerde record als RecordRef. Dit is vooral handig als er bijvoorbeeld een tabelrelatie ligt naar een tabel met een primary key die uit meerdere velden bestaat, bijvoorbeeld Sales Line. Nu is hier nog een geprogrammeerde ‘lookup’ voor nodig, OnAfterLookup lost dit probleem echter op. Momenteel lijkt hier echter nog wel een ‘bug’ in te zitten wanneer de lookup wordt uitgevoerd vanuit de ‘volledige lijst’ aldus AJ.
 • AboutText/Title: dit zijn nieuwe Page Properties om de ‘Self Learning’ te bevorderen. Bij het laden van een list page zie je nu bijvoorbeeld een toelichting waar welk veld voor dient. Deze properties zijn ook van toepassing op Field Properties en daarop een significante verrijking van de ToolTip property. De gebruiker kan dit heel makkelijk aan- of uitschakelen via ‘Teaching Tips’ te vinden onder de bekende ‘My Settings’ (via het ‘tandwieltje’).

Tabel object

 • Index toevoegen aan een base table of table extension. Normaliter kon je in een table extension alleen de velden van deze extension toevoegen als index. Concreet betekent dit een table extension met alleen een index definitie. De index wordt dan toegevoegd aan de bestaande base table.

Cloud Printing

 • Toevoeging van Universal Print Support om direct te printen vanuit BC naar lokale printers zonder popup of gebruikersinteractie. Meer informatie kan worden gevonden op https://aka.ms/UPGetStarted

Authenticatie

 • Waarschijnlijk al bekend en zo niet: Basic Authentication zal ‘Obsolete’ worden in Business Central 2022 Wave 1
 • Versie 2021 Wave 1 ondersteund OAuth 2.0 Client Credentials flow oftewel service-to-service authentication. Hierbij zal een externe applicatie haar eigen account krijgen en niet meer namens/onder een gebruikersaccount authentiseren zoals nu het geval is met de Webservice Access Key.

Reporting Extensions

 • Nieuwe velden toevoegen aan datasets
 • Nieuwe DataItem toevoegen
 • Layout toevoegen
 • Ondersteuning van triggers behalve OnInitReport
 • Nieuwe VSC snippets

Development

Functie kunnen nu ‘complex types’ returnen zoals de Record datatype
Nieuw object (type): PermissionSet en PermissionSetExtension
Nieuw object type: entitlement. Dit is een object om voor te sorteren op de ‘monetization van AppSource apps in toekomstige releases’
Nieuwe toevoegingen aan de Code Cops in Visual Studio Code zoals ‘Limit JIT Loads’

​Breaking changes

 • Testability framework: SelectTestMethodsByExtension werkt niet meer in een Installation Codeunit. Als oplossing kan SelectTestMethodsByRange worden gebruikt.
 • Nieuwe code cops regels: enum waarde captions mogen geen komma’s bevatten en limit JIT loads (SetLoadFields en vervolgens een GET op een setup table bijv. triggered deze regel)

Voor een officiële lijst van features is op Microsoft Docs: https://docs.microsoft.com/nl-nl/dynamics365-release-plan/2021wave1/smb/dynamics365-business-central/planned-features uiteraard meer informatie te vinden.

Verslag: Ibrahiem Rasoelbaks
Foto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

22 juni 2021 - Dynamics 365 BC Event, 22 juni 2021
gather.town
Datum: 22 juni 2021
Meer informatie »

23 maart 2021 - Dynamics 365 BC Event, 23 maart 2021
gather.town
Datum: 23 maart 2021
Meer informatie »

12 januari 2021 - Dynamics 365 BC Event, 12 januari 2021
gather.town
Datum: 12 januari 2021
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Oktober 2021
05 oktober 2021
Lees bericht »

BC Event mogelijk weer op lokatie
15 september 2021
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Juni 2021
08 juni 2021
Lees bericht »


Blog

DDC BC-avond gather.town 23 maart 2021
23 maart 2021
Lees blog »

DDC BC 23 maart 2021 - Wat is de juiste Dynamics ERP voor uw bedrijf? - Functioneel
23 maart 2021
Lees blog »

DDC BC 23 maart 2021 - Telemetry it is as easy as 123 - Technisch
23 maart 2021
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100