DDC 15 november 2022 - De User Interface van Business Central verandert: pas je apps aan!

Dinsdag, 15 november 2022, door Jan Veenendaal

De user interface van Business Central is niet veel veranderd Business Central v15, maar daar is met versie 21 verandering in gekomen. Gedaan is het met voornamelijk bepaalde layout van knoppen. Als ontwikkelaar heb je nu alle mogelijkheden om de knoppenbalken eruit te laten zien zoals jij dat wilt. De sessie werd gegeven door Jan Veenendaal. Jan werkt bij Companial en loopt al heel wat jaren mee in de Dynamics wereld en dus de aangewezen persoon om te laten zien wat er allemaal is veranderd.

Modern Action Bar

De meest in het oog springende nieuwe functionaliteit is de nieuwe Action bar. Deze is meer op de Action Bar van Office gaan lijken. Het is een mix van oud en nieuwe functionaliteit. We hebben een Start sectie gekregen waar de promoted acties worden geplaatst. Het is allemaal net even wat makkelijker om acties in te richten en te vinden. In de oude versie had de ontwikkelaar geen mogelijkheid om de volgorde te beïnvloeden. In de nieuwe Action Bar wel en als extra is dat we ook groepen kunnen toevoegen. In het voorbeeld hieronder heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om in de promoted sectie een groep Voorbereiden aan te maken.

Split Button

Wie het voorbeeld hierboven goed heeft bekeken, ziet dat er naast de knop Boeken een pijltje aanwezig is. Dit geeft aan dat de knop een lijst is en onder deze knop nog meer actie onder zitten. De naam die ze aan deze naam hebben gegeven is de split button. Wat is de gedachte hierachter van Microsoft? De meest gebruikte functionaliteit zit onder de knop en de secondaire functionaliteit zit verborgen onder de knop wat pas zichtbaar wordt door op de knop te klikken. Minder knoppen tegelijk zichtbaar dus een schonere interface.

Views

Microsoft heeft ook de manier hoe views werken iets aangepast. Een view is een door een gebruiker opgeslagen filter. Het gebruik van views zorgt ervoor er dat snel de meeste gebruikte filters kunnen worden gekozen. Aan het gebruik van de views is niet heel veel veranderd, het is makkelijker en consistenter geworden. Helaas heeft Microsoft ervoor gekozen om de structuur op de achtergrond te veranderen waardoor de huidige views niet meer werken. Kijk dus of er views zijn die moeten worden omgezet naar de nieuwe structuur.

Ontwikkelaar

De ontwikkelaar heeft nu veel meer controle over hoe de pagina eruit komt te zien. Microsoft heeft een nieuwe area genaamd Promoted toegevoegd. In deze area bouw je de structuur van de van de promoted actions op. Maar in plaats van nieuwe actions te maken, hoef je alleen te verwijzen naar de naam van de action. Hieronder een voorbeeld van de code uit de page van de verkoopfactuur.Zoals je ziet, kan bij een groep worden aangegeven of deze moet worden weergegeven als een SplitButton. Als je dit doet, dan worden deze acties, zoals de property al doet vermoeden, als split button weergegeven.
Het idee van de promoted area is op zich erg logisch gekozen door Microsoft, maar indien je op je pagina’s een hoop knoppen hebt waarbij de property promoted aanstaat, is het toch best nog wel even werk om te kijken hoe je dit nu moet oplossen. Dit betreft voornamelijk standaard Business Central pagina’s.

Tot slot

Sommige nieuwe functionaliteit krijg je gratis bij de moderne Action Bar, maar voor sommige functionaliteit moet code worden geschreven om de look & feel van standaard Business Central te krijgen. Update dus gauw je Docker image en app.json en kijk welke zaken er voor jouw app een update nodig hebben.

Verslag: Guido Robben
Foto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

14 november 2023 - Dynamics 365 Event, 14 november 2023
Van der Valk Breukelen, Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen
Datum: 14 november 2023
Meer informatie »

13 juni 2023 - DDC Jaarevent 13 juni 2023
Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX, Zeist
Datum: 13 juni 2023
Meer informatie »

04 april 2023 - Dynamics 365 Event, 4 april 2023
Van der Valk Hotel Nuland | Rijksweg 25 | 5391 LH | Nuland
Datum: 04 april 2023
Meer informatie »


Nieuws

Intwo nieuwe Gold sponsor
07 augustus 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2023 * 2
31 mei 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2023
12 mei 2023
Lees bericht »


Blog

DDC-avond Nuland 4 april 2023
04 april 2023
Lees blog »

DDC 4 april 2023 - Business Central Apps verkopen via AppSource - kan dat?
04 april 2023
Lees blog »

DDC 4 april 2023 - Azure Data Lake de extensie voor al je data
04 april 2023
Lees blog »

Eventdata seizoen 2023-24

  • dinsdag 14 november 2023
  • dinsdag 6 februari 2024
  • dinsdag 16 april 2024
  • dinsdag 18 juni 2024

 

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de onze nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100