DDC BC 12 januari 2021 - Ask the expert: APIs, HTTP Client, JSON en XML - Technisch/Functioneel

Dinsdag, 12 januari 2021, door Arend-Jan Kauffmann

API is een redelijk nieuwe techniek die we in Business Central kunnen gebruiken. Sommige gebruiken het al, maar de meeste ontwikkelaars nog niet. Deze gebruiken nog de klassieke Webservices van NAV. Wie is er beter geschikt dan Arend-Jan Kauffmann (www.kauffman.nl) om dit te geven? Wie zijn blog een beetje volgt, zal al een groot aantal posts hierover zijn tegengekomen. In deze sessie kwamen een groot deel van deze onderwerpen in vogelvlucht langs.

De Sessie

Aangezien dit een digitale sessies was, was de opzet iets anders. Waar er normaal een presentatie wordt gehouden met sheets met daarop de onderwerpen, ging het deze keer wat anders. Vooraf mochten er vragen worden ingestuurd die Arend-Jan dan live ging behandelen. In totaal zijn er 15 vragen binnengekomen met daarin toch verschillende waaruit bleek dat er al ontwikkelaars druk bezig zijn en tegen complexe vraagstukken aanlopen.

De vragen

De vragen betrof verschillende onderwerpen die van basis vragen zoals “Wat zijn de verschillen tussen Odata webservices en API” tot “Hoe kunnen we het beste ‘processen’ aanroepen, zoals het boeken van orders of het vrijgeven/heropenen van documenten?”. Bij bijna iedere vraag zat een live voorbeeld dat met behulp van Postman (www.postman.com) werd uitgevoerd. Het gebruik van Postman zal voor een hoop toch wennen zijn. In plaats van in onze veilige BC omgeving, wordt er nu gebruik gemaakt van nog een externe tool om resultaten te bekijken.
 
Sommige van ons werken in verschillende omgevingen en zijn al bekend met JSON, maar voor een hoop zal dit nieuw zijn. Ieder resultaat of actie vereist tot weer een ander soort denken. Werkt alles in de oude structuur, dan zal er bij gebruik van APIs toch opnieuw naar onderdelen moeten worden gekeken om te kijken hoe deze in de nieuwe structuur op te lossen.
En dat bleek ook uit de vragen. Kunnen we in één keer meerdere records Inserten of Deleten?  Kunnen we filteren op een Range? Kunnen we functies aanroepen en deze ook zelf maken? Kunnen we debuggen? Allemaal vragen die niet complex lijken maar met APIs toch net even anders werken dan we gewend zijn.

Toekomst

Ook vragen hoe de toekomst eruit gaat zien. Wat gaat er vervallen en wanneer? Wat komen er voor nieuwe features bij? Wat werkt er alleen in de Cloud of OnPrem? Dit blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken, maar wat wel duidelijk is, is dat Microsoft groot inzet op APIs en er met iedere versie nieuwe mogelijkheden komen.

Tot slot

Het ziet er naar uit dat OnPrem de meeste zaken wel zal blijven werken. Maar als je gaat ontwikkelen voor de Cloud is het aan te raden om toch je Webservices om te bouwen naar APIs. Microsoft is toch wel in een redelijk tempo oude technieken uit Business Central te halen. Wil je dus straks niet voor een verassing staan, is het raadzaam om nu al te beginnen. Ik zelf had al wat gezien over APIs maar ondanks dat gingen sommige demo’s wat snel. Ik ga dus ook een cursus volgen waarbij de onderdelen die vandaag langskwamen in een wat rustiger worden uitgelegd. Ik raad jullie aan dit ook te doen.

Verslag: Guido Robben
Foto's: Vincent van Rens (moeten nog toegevoegd)

« Naar het overzicht

Events

22 juni 2021 - Dynamics 365 BC Event, 22 juni 2021
gather.town
Datum: 22 juni 2021
Meer informatie »

23 maart 2021 - Dynamics 365 BC Event, 23 maart 2021
gather.town
Datum: 23 maart 2021
Meer informatie »

12 januari 2021 - Dynamics 365 BC Event, 12 januari 2021
gather.town
Datum: 12 januari 2021
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Oktober 2021
05 oktober 2021
Lees bericht »

BC Event mogelijk weer op lokatie
15 september 2021
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Juni 2021
08 juni 2021
Lees bericht »


Blog

DDC BC-avond gather.town 23 maart 2021
23 maart 2021
Lees blog »

DDC BC 23 maart 2021 - Wat is de juiste Dynamics ERP voor uw bedrijf? - Functioneel
23 maart 2021
Lees blog »

DDC BC 23 maart 2021 - Telemetry it is as easy as 123 - Technisch
23 maart 2021
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100