DDC 4 april 2023 - What’s New Business Central 2023 Release Wave 1 (functioneel)

Dinsdag, 4 april 2023, door William van Voorthuijsen

Als ontwikkelaar is het altijd leuk als er een nieuwe versie van Business Centrals uitkomt. Bij een nieuwe versie worden er ook vaak nieuwe code technische vernieuwingen toegevoegd. Maar voor de functionele mensen veranderen er ook vaak veel onderdelen. Deze sessie ging over de functionele wijzigingen in Business Central. De sessie werd gegeven door William van Voorthuijsen. William werkt voor Companial en nam ons in een vogelvlucht mee door de interessantste nieuwe verbeteringen.


External Business Events

Microsoft heeft een nieuw soort event toegevoegd genaamd External Business Events. Dit event is bedoeld om externe system op de hoogte te brengen van wijzigingen in Business Central. Het is nu mogelijk om bijvoorbeeld met Power Automate icm Flows een notificatie in Teams te genereren. Dit is nu allemaal mogelijk zonder tussenkomst van een ontwikkelaar.

Master Data Management

Bijna alle klanten willen wel een soort van data synchronisatie vanuit een hoofdbedrijf naar sub-bedrijven. Tot op heden werd dit vaak door de partner zelf gemaakt. Het probleem hiermee is dat iedereen zijn eigen wiel gaat uitvinden. Microsoft heeft nu out of the box een Master synchronisatie module gemaakt.

Intercompany

Ook intercompany heeft een update gehad. Wie dit ooit heeft ingericht weet dat je dit een complexe taak is, en verschillende schermen moet doorlopen voor verschillende inrichting. In deze versie is dit teruggebracht naar één pagina. Dit maakt het proces een stuk makkelijker en overzichtelijker. Daarnaast heeft Microsoft de tegels in de rolcenters aangepast om gelijk inzicht te geven wat de huidige status van de intercompany posten zijn.
 

Functionele ontwikkeling

Voor ISV is het nu mogelijk om een preview van hun App aan te bieden aan een selecte groep. Voor bijna alle producten heeft Microsoft een preview mogelijkheid. Dit is nu ook beschikbaar voor Business Central. Zoals we allemaal weten, ontstaan de problemen pas als het App in productie staat. Een extra rondje controles in de vorm van een preview kan geen kwaad.  


 

Permissies en gebruikersbeheer

In vorige sessies van de DDC zijn de permissies uitvoerig besproken, dus hier valt niet heel veel extra over te melden. Microsoft heeft wel verbeteringen toegevoegd aan het gebruik van een rechten met ID=0. Daarnaast is ook het aanmaken van Job Queue records voor Delegated Admins ook makkelijker geworden. Het blijft raar waarom dit toch nog zo complex is. Vaak heeft een partner toch al toegang tot het systeem. Een partner kan bijna altijd alles boeken en dus stuk maken, maar een Job Queue record aanmaken moet iemand goedkeuring voor geven?!

 

Business Central Data Analysis

Zou het niet makkelijk zijn om niet meer je data te exporteren naar Excel, om daar je data filtering/groepering te doen, maar dit te kunnen doen op de pagina in Business Central? Dat is vanaf BC22 mogelijk.
Alle mogelijke filtering/groepering die je kan verzinnen hebben ze beschikbaar gemaakt op de pagina’s. Wil je verschillende overzichten, voeg een nieuwe tab toe en verzin je filter. Op de ene tab een datum filter, op de andere een groepering. Zelfs een pivot tabel is mogelijk!


 
Aangezien deze functie niet standaard aanstaat, zal deze via functiebeheer moeten worden aangezet. Na de herstart van de client, komt er op de pagina de optie Analyse beschikbaar. Na het aanzetten van deze optie, kan je helemaal los gaan.
Helaas is dat los gaan waar ik als ontwikkelaar mijn vraagtekens bij heb. Wat is er allemaal nodig om toch nog een goede performance te behouden. Ik ben nu al in de code afwegingen aan het maken hoe ik de code zo efficiënt kan maken. En wat doet Microsoft, die geeft alle gebruikers de mogelijk om op van alles te filteren/groeperen. Ik kan mij niet voorstellen dat hier geen performance nadelen aan vast zitten. Zou het niet handig zijn om bijvoorbeeld extra sleutels toe te voegen?
Hoe dan ook, dit gaat wel een onderwerp worden waar veel over gepraat/geblogt/ge-tiktoked worden.
 

Drag & drop file upload dialog

Microsoft heeft een stap gemaakt in het beschikbaar stellen van bestand upload scherm. In plaats van zelf een drag & drop pagina te maken, is het nu mogelijk om de standaard te pakken. Helaas is deze nog wel wat beperkt. Je kan maar 1 bestand per keer naar de pagina slepen. Meerdere bestanden tegelijk uploaden staat ooit op de planning.
 

 

Actionable error messages

Er is nu een mogelijkheid om bij een foutmelding een actie toe te voegen. Krijgt de gebruiker een melding dat een veld leeg is bij de projectinstellingen, dan is het nu mogelijk om een knop bij de error melding te plaatsen dat als de gebruiker op deze knop klikt, hij gelijk naar de projectinstellingen gaat. Handig toch!
Dit is niet echt een functionele wijziging, maar dit is wel iets wat anders gaat werken voor de gebruiker. Om actionable errors te krijgen, zal de ontwikkelaar best nog wel wat code moeten schrijven wil dit goed werken. Dit neemt niet weg, dat het voor een gebruiker makkelijker wordt als er een error optreedt waarbij er iets ontbreekt of niet goed staat. Het is dan mogelijk om dit probleem met 1 druk op de knop op te lossen. Wel met een stukje code natuurlijk!

 

Copilot

Als er één term prominent in het nieuws is, is het AI. Microsoft is in al zijn producten AI aan het toevoegen. Niet zo bijzonder dus dat ook Business Central integratie met AI krijgt. In deze versie is een begin gemaakt met de integratie.
 

Op dit moment is het nog een redelijk simpel. Je kan met behulp van Copilot marketing tekst voor je product laten verzinnen. Op basis van de verstrekte informatie gaat Copilot aan de slag om er iets moois van te maken. Simpel en effectief lijkt mij. Maar wat voor mooie marketing tekst heb ik nodig voor een doosje schroeven?!Dit is natuurlijk het begin van Copilot. Hoe snel zal het gaan? Wat kan er straks nog meer? Hoe dan ook, Copilot heeft input nodig om output te genereren. Heb je geen goede data, komt er ook geen goed verhaal uit.

Conclusie

In deze versie heeft Microsoft best wel weer wat leuke dingen toegevoegd. Je merkt dat de trein niet heel hard gaat, maar er worden wel constant nieuwe dingen uitgebracht die denk ik wel de moeite waard zijn.  
Hoe goed is AI nou eigenlijk? Ik heb geprobeerd presentatie door ChatGPT te halen en hoopte op een mooie samenvatting die ik zo kon aanleveren. Het resultaat laat zich al raden, AI kon er nog niet zoveel mee. Dat neemt niet weg dat dit snel kan veranderen. Maar voor nu ben ik nog niet bang dat ik mijn baan gaan verliezen aan de Terminator.

Verslag: Guido Robben
Foto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

14 november 2023 - Dynamics 365 Event, 14 november 2023
Van der Valk Breukelen, Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen
Datum: 14 november 2023
Meer informatie »

13 juni 2023 - DDC Jaarevent 13 juni 2023
Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX, Zeist
Datum: 13 juni 2023
Meer informatie »

04 april 2023 - Dynamics 365 Event, 4 april 2023
Van der Valk Hotel Nuland | Rijksweg 25 | 5391 LH | Nuland
Datum: 04 april 2023
Meer informatie »


Nieuws

Intwo nieuwe Gold sponsor
07 augustus 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2023 * 2
31 mei 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2023
12 mei 2023
Lees bericht »


Blog

DDC-avond Nuland 4 april 2023
04 april 2023
Lees blog »

DDC 4 april 2023 - Business Central Apps verkopen via AppSource - kan dat?
04 april 2023
Lees blog »

DDC 4 april 2023 - Azure Data Lake de extensie voor al je data
04 april 2023
Lees blog »

Eventdata seizoen 2023-24

  • dinsdag 14 november 2023
  • dinsdag 6 februari 2024
  • dinsdag 16 april 2024
  • dinsdag 18 juni 2024

 

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de onze nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100