DDC 4 april 2023 - Enterprise vs. SMB: welke Microsoft Dynamics 365 oplossing is de juiste voor jou?

Dinsdag, 4 april 2023, door Olaf Jorritsmae

In deze sessie heeft Olaf Jorritsma vanuit verschillende invalshoeken en bronnen de verschillen tussen D365 Finance en Supply Chain Management (voorheen F&O / Axapta) en D365 Business Central (voorheen Dynamics NAV / Navision) toegelicht.

Functionele overeenkomsten/verschillen

Beide oplossingen hebben veel vergelijkbare functionaliteiten en features. Onderstaande tabel bevat een overzicht van de belangrijkste verschillen maar ook een aantal overeen-komsten die zijn benoemd.

Functionality/Feature

D365 Finance & SCM

D365 Business Central

Markets

Multinationals midsize/large

SMB small/midsize

Industry-specific functionality

Multiple build-in vertical industry capabilities

Vertical industry capabilities through partners or ISV's

# Users

Minimum 20

No minimum

Intercompany functionality

Yes

No

Shared tables

Yes

No

Multi legacy (multiple localisations in one environment)

Yes

No

CRM functionality*

Yes

No

Number of country's/languages

180 / 130

52 / 33

Office 365 integratie

Yes

Yes

Available both OnPrem and Cloud

Yes

Yes

BI / AI integratie

Yes

Yes


​De keuze voor D365 F&SCM wordt tegenwoordig meestal door bedrijven gemaakt op basis van meerdere vestigingen en/of de aanwezigheid in meerdere landen. Functionele overwegingen spelen vaak een minder prominente rol.


 
Bij een aantal aanwezige partners komt het inmiddels regelmatig voor dat bestaande AX 2012 klanten bij de overstap naar een nieuwe oplossing kiezen voor Business Central in plaats van F&SCM. De overweging daarbij is dat BC functioneel in de basis voldoet en dat de diepere functionaliteit die F&SCM op een aantal gebieden kent niet opweegt tegen de grotere complexiteit van F&SCM.
 
Business Central kent inmiddels intercompany functionaliteit, die is wel beperkt tot order gerelateerde intercompany (onderlinge inkoop- en verkooporders die via een mailbox principe tussen administraties worden uitgewisseld). Ook is er sinds kort een oplossing voor centraal artikelbeheer (op basis van een abonnee structuur kan artikel stamdata met meerdere administraties gedeeld worden).
 
*Met betrekking tot de CRM functionaliteit geeft Microsoft in sommige vergelijkingen aan dat BC geen CRM functionaliteit biedt. De ervaring van Olaf is dat BC out-of-the box misschien wel betere CRM functionaliteit (o.a. contacten, opportunity management, interaction management etc.) biedt dan F&SCM. Waarschijnlijk wordt hier door Microsoft gedoeld op de integratie tussen F&SCM en D365 for Sales (voorheen Customer Engagement). De ervaringen met die integratie in de praktijk is bij één van de aanwezige partners niet erg positief. Microsoft heeft het vaak over bi-directional en realtime integratie maar in de praktijk is de uitwisseling op dit moment nog heel vaak beperkt tot éénrichtingsverkeer en als je geluk hebt near realtime. Overigens heeft BC inmiddels ook een integratie naar D365 for Sales.

Positionering door Microsoft

Microsoft positioneert F&SCM als een enterprise oplossing en BC als een oplossing voor de SMB markt. Daarbij geven ze aan dat het aantal users in BC een ‘limiet’ kent tot 500 users en dat F&SCM geschikt is voor omgevingen > 500 users. Verschillen in de belangrijkste implementatie parameters zijn door een aantal bureaus waaronder Gartner gepubliceerd.

Subject

D365 Finance & SCM

D365 Business Central

Number of users

>500

1-500

Avg. implementation duration

8 - 12 months

2 - 6 months

Avg. implementation costs

500k - 1mio euro

50k - 340k euro

Payback time

9 months

< 1 year


​De ROI en daarmee terugverdientijd van D365 Finance&SCM wordt door externe bureaus hoger ingeschat dan voor Business Central. De belangrijkste reden die daarvoor wordt aangegeven is dat verbeteringen/optimalisaties op het gebied van finance en productiviteit in F&SCM hoger liggen dan bij BC.

Limieten

Er is weinig publicatie van limieten voor F&SCM, in zijn algemeenheid wordt aangegeven dat F&SCM geschikt is voor ‘heavy loads’ en gebruik door meer dan 500 users.

Voor BC heeft Microsoft een aantal metrics gepubliceerd van ‘the largest customer on BC SaaS’ en die zijn als volgt:

Metric

Largest customer on BC SaaS

Aantal users

1000

Aantal bedrijven in database

500

Database grootte

400 Gb

Transacties

6.000 salesorders/dag


Opvallend is dat deze grootste klant meer dan 500 users heeft in BC (ondanks dat Microsoft BC positioneert tot 500 users). Ook de database grootte is een stuk groter dan de normaal toegestane grootte van een BC database op BC SaaS.

Verder heeft Microsoft onlangs aangekondigd dat het aantal bedrijven in een BC SaaS omgeving gelimiteerd zal worden op 300.

Zoals al aangegeven is er weinig bekend m.b.t. de limieten van F&SCM. Olaf geeft aan dat de hiervoor genoemde metrics van de grootste BC customer voor F&SCM geen probleem vormen en makkelijk haalbaar zijn. Zo is een transactie load van bijvoorbeeld 10.000 – 15.000 orders/dag geen belemmering voor F&SCM.

Branche functionaliteit

Zoals aangegeven in het onderdeel functionele overeenkomsten/verschillen biedt D365 F&SCM voor een aantal verticale markten build-in functionaliteit. Hieronder zijn de drie belangrijkste opgesomd.

Build-in Industry functionality

D365 Finance & SCM

D365 Business Central

Retail and Commerce

POS

Store Management

e-Commerce

Not available

Discrete Manufacturing

Order based production

Bill of material

Work and machine centers

Order based production

Bill of material

Work and machine centers

Process Manufacturing

Batch based production

Formula & Recipe Management

Co-product/By-Products

Not available

Vragen/Discussie

Op basis van de diverse gepresenteerde invalshoeken is er door de aanwezigen uitgebreid gediscussieerd over de verschillen en ervaringen met Finance&SCM en Business Central. Hieronder is daar een samenvatting van opgenomen.

 • F&SCM kent veel meer mogelijkheden en varianten in inrichting dan Business Central. De inrichting kan een flinke invloed hebben op de werking en functionaliteit van de oplossing. Bij het ontwikkelen van verticale functionaliteit is dat duidelijk merkbaar en vraagt de ontwikkeling in F&SCM veel meer inspanning om met alle mogelijke scenario’s rekening te houden. Eén van de aanwezige partners die een eigen vertical zowel op F&SCM als BC voeren geeft aan dat het verschil ook duidelijk merkbaar is in de benodigde inrichtingstijd. Het inrichten van een standaard demo omgeving voor hun vertical kost in BC enkele uren, een vergelijkbare inrichting in F&SCM kost enkele dagen. 
 • F&SCM biedt betere mogelijkheden om Power BI en Power Apps te embedden in de applicatie. F&SCM loopt daarin duidelijk voorop t.o.v. BC. 
 • In BC SaaS is de metrics functionaliteit beter dan de functionaliteit die F&SCM SaaS kent. 
 • De ontwikkeling van branche functionaliteit en/of maatwerk gebeurt in F&SCM ook op basis van extensies. Dit is vergelijkbaar met BC. 
 • De tijd die een klant moet stoppen in een implementatie is vergelijkbaar tussen F&SCM en BC (gemiddeld factor 3 keer de tijd die de implementatie partner nodig heeft). 
 • De WMS functionaliteit van F&SCM gaat een stuk verder dan de functionaliteit in BC. In F&SCM is alles gebaseerd op magazijn activiteiten met build-in functionaliteit op het gebied van sturing (opslag en uitslag sturing) en scanning. 
 • F&SCM kan in demo’s erg complex overkomen voor potentiële klanten. Bij een implementatie is het mogelijk om de complexiteit te beperken door in de zogenaamde user workspace (vergelijkbaar met een role center in BC) niet gebruikte opties uit te zetten of te verbergen. Maar in een demo wil je vaak alle opties/mogelijkheden achter de hand hebben waardoor de complexiteit een valkuil is. 
 • Voor klanten die uit BC groeien en de overstap willen maken naar F&SCM is er geen upgrade pad. Dit vraagt dus een nieuwe implementatie.
Verslag: Richard Nix
Foto's: Vincent van Rens
« Naar het overzicht

Events

14 november 2023 - Dynamics 365 Event, 14 november 2023
Van der Valk Breukelen, Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen
Datum: 14 november 2023
Meer informatie »

13 juni 2023 - DDC Jaarevent 13 juni 2023
Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX, Zeist
Datum: 13 juni 2023
Meer informatie »

04 april 2023 - Dynamics 365 Event, 4 april 2023
Van der Valk Hotel Nuland | Rijksweg 25 | 5391 LH | Nuland
Datum: 04 april 2023
Meer informatie »


Nieuws

Intwo nieuwe Gold sponsor
07 augustus 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2023 * 2
31 mei 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2023
12 mei 2023
Lees bericht »


Blog

DDC-avond Nuland 4 april 2023
04 april 2023
Lees blog »

DDC 4 april 2023 - Business Central Apps verkopen via AppSource - kan dat?
04 april 2023
Lees blog »

DDC 4 april 2023 - Azure Data Lake de extensie voor al je data
04 april 2023
Lees blog »

Eventdata seizoen 2023-24

 • dinsdag 14 november 2023
 • dinsdag 6 februari 2024
 • dinsdag 16 april 2024
 • dinsdag 18 juni 2024

 

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de onze nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100