DDC 24 januari 2023 - Een duik in Business Central Excel-layouts

Dinsdag, 24 januari 2023, door Steven Renders

Naast RDLC en Word rapport, zijn er ook Excel layouts in Business Central. Hoe werkt het, wat kan je er allemaal mee. De sessie werd gegeven door Steven Renders. Steven werkt voor Plataan en is geen onbekende in de BC wereld. Steven komt uit Belgie.  Hoe leuk is het dat onze zuiderburen de DDC nu ook in weten te vinden. 

Excel Layout

Een Excel rapport werkt op bijna dezelfde manier als een Word layout. De dataset bepaald welke gegevens je kan gebruiken in je layout. Hierna bepaal in excel wat je met de data wil gaan doen. Je kan diagrammen, grafieken, draaitabellen maken. Dit is een stuk flexibeler in Excel dan in RDLC. Tevens is het mogelijk om gebruik te maken van PowerQuery.

Wat wel ontbreekt is de mogelijkheid om een Excel layout gelijk af te drukken. Bij het afdrukken van het rapport wordt een xlsx gemaakt die je download. Hierna moet je het rapport openen en zelf voor afdrukken kiezen.

Data

Het maken van een Excel layout werkt iets anders dan een Word layout. Microsoft is blijkbaar nog bezig met deze functionaliteit en op sommige plaatsen is dit nog niet compleet. Het makkelijkste is om bij het afdrukken van een rapport voor Excel Layout (Data Only) te kiezen. Er wordt dan een Xlsx gemaakt met een data koppeling die later kan worden geïmporteerd bij de rapport-layouts.

Power Query

Wat nu als je niet alleen de data uit je rapport kan gebruiken voor je rapportage, maar nog veel meer data? Hiervoor is het mogelijk om Power Query te gebruiken. Power Query geeft je de mogelijkheid om vanuit meerdere bronnen data op te halen en te aggregeren in Excel layout. Bv data uit SQL Server, Power BI, Excel bestanden, Sharepoint of APIs. Bijna alle databronnen zijn mogelijk.
Let wel op! With great power comes great responsibility. Indien je aan de slag gaat met meerdere bronnen, zal het beheren wel een stuk complexer worden. Gaat er iets niet goed met het rapport, wordt het achterhalen van het probleem een stuk moeilijker.

Dataflows

Power Query maakt gebruik van Dataflows. Je maakt in je Excel layout geen koppeling naar al deze verschillende bronnen. Je maakt deze bronnen aan in de cloud aan als Dataflow en maakt vanuit Excel een koppeling naar de Dataflow. De complexe logica van al deze bronnen wordt dus door de Dataflows afgehandeld.

Conclusie

Het toevoegen van een Excel layout geeft de gebruiker een hoop vrijheid. Maar toch heb ik mijn bedenkingen. Waarom zou je Excel over Power BI kiezen? Hoe complex gaan gebruikers dit maken en wie gaat de problemen oplossen als ze er niet meer uitkomen? Meestal hebben de gebruikers geen idee hoe het datamodel eruit ziet. Excel/Power Query geeft de mogelijkheid om data te genereren of samen te voegen. Maar hoe goed gaat dit als iemand niet begrijpt welke data er allemaal is. Zoals je ziet, bekijk ik dit allemaal uit het oogpunt van een ontwikkelaar.
Vanuit het perspectief van de klant kan ik mij voorstellen dat ze lekker los willen gaan met allemaal lijstjes en niet steeds de ontwikkelaar lastig moet vallen om wat voor elkaar te krijgen.

Verslag: Guido Robben
Foto's: Vincent van Rens en Dick Mauritz

« Naar het overzicht

Events

06 februari 2024 - Dynamics 365 Event, 6 Februari 2024
Van der Valk Tiel, Laan van Westroijen 10, 4003 AZ Tiel
Datum: 06 februari 2024
Meer informatie »

14 november 2023 - Dynamics 365 Event, 14 november 2023
Van der Valk Breukelen, Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen
Datum: 14 november 2023
Meer informatie »

13 juni 2023 - DDC Jaarevent 13 juni 2023
Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX, Zeist
Datum: 13 juni 2023
Meer informatie »


Nieuws

Intwo nieuwe Gold sponsor
07 augustus 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2023 * 2
31 mei 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2023
12 mei 2023
Lees bericht »


Blog

DDC-avond Nuland 4 april 2023
04 april 2023
Lees blog »

DDC 4 april 2023 - Business Central Apps verkopen via AppSource - kan dat?
04 april 2023
Lees blog »

DDC 4 april 2023 - Azure Data Lake de extensie voor al je data
04 april 2023
Lees blog »

Eventdata seizoen 2023-24

  • dinsdag 14 november 2023
  • dinsdag 6 februari 2024
  • dinsdag 16 april 2024
  • dinsdag 18 juni 2024

 

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de onze nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100