DDC 17 mei 2022 - Performance Profiling in Business Central

Dinsdag, 17 mei 2022, door waldo

Performance profiling, het zoeken naar performance problemen en deze in kaart brengen. Wie wil nou niet dat dit met één druk op de knop inzichtelijk wordt gemaakt, en dat je nog kan inzoomen op de code die hiervoor zorgt?! De sessie werd gegeven door Eric Wauters, voor velen alleen bekend onder de naam Waldo. Eric werkt bij iFacto en loopt al heel wat jaren mee in de Dynamics wereld. Aan kennis dus geen gebrek tijdens de sessie.


Vroeger

De Performance Profiler is door Microsoft toegevoegd in Business Central v20. Hiervoor moesten de ontwikkelaars het doen met de Page Inspector. De Page Inspector geeft wel informatie over de looptijd van bepaalde handelingen, maar de informatie is erg beperkt. Dit moet beter kunnen.

AL Performance Profiler

Om meer inzicht in performance te geven, is in Business Central v20 door microsoft de AL Perfomance Profiler geintroduceerd. Als deze functionaliteit wordt aangezet, dan wordt alle uitgevoerde code verzameld, en het resultaat kan worden weegegeven in een overzichtelijke tabel.


In het overzicht is zichtbaar hoelang een functie heeft geduurd, maar je kan ook de regels open klikken en zien hoe lang een subfunctie erover heeft gedaan. Denk je het probleem te hebben gevonden, dan je ook naar de code toe om te zien welke regel er voor het performance probleem heeft gezorgd.

Wat is er voor nodig?

De Performance Profiler staat niet altijd aan, aangezien het gebruik van de Performance Profiler ook resources kost. Wil je de Profiler gebruiken, dan moet je deze eerst activeren in de launch.json. Bij de “executioncontext” is de optie profile beschikbaar gekomen. Vanaf dat moment wordt de informatie verzameld. Ben je klaar met verzamelen, stop dan de Profiler en ga op onderzoek uit.

Interactief

Het is niet alleen mogelijk om de regels open te klikken. Je kan op de kolommen filteren of alleen  regels van een bepaalde extensies weergeven. Zo zorgt het filter ‘@t > 300’ dat alleen de regels die langer dan 300ms duren worden weergegeven.

Consultants

De Performance Profiler is gemaakt voor de ontwikkelaar, je hebt namelijk Visual Studio Code nodig om dit in gang te zetten. Maar wat kan een consultant doen die niet kan programmeren. Voor deze mensen heeft Microsoft de In-Client Performance Profiler gemaakt. De In-Client Performance Profiler is een Profiler die rechtsreeks kan worden gestart vanuit de webclient.
 

In-Client Performance Profiler

Het resultaat van de In-Client Performance Profiler is een simpelere weergaven dan de AL Profiler. Deze toont alleen de methode, object, tijd en extensie. Er is geen mogelijkheid om naar de code te gaan.

Sampling

Een ander groot verschil is dat de AL Profiler all­e uitgevoerd code verzameld. De In-Client Profiler  doet dit op basis van Sampling. Dit houdt in dat er om de 100ms wordt gekeken welke code er actief is. Alleen deze regels worden verzameld. Dit kan er wel voor zorgen dat bepaalde informatie net wegvalt, maar dit geeft zeker een redelijk beeld van het probleem.Een consultant kan in deze situatie alvast voorwerk doen en zo een indicatie aan de ontwikkelaar aanleveren waar het probleem zich eventueel voordoet.

Tot slot

Het heeft even geduurd, maar de Profilers zijn een mooie toevoeging aan Business Central. Het is nu een stuk makkelijker geworden om in de Saas omgevingen performance problemen te onderzoeken. Uiteindelijk zullen we allemaal wel eens een performance probleem moeten onderzoeken. Dus hoera dat het ons nu een stuk makkelijker is gemaakt. Ga eens kijken hoe de Profilers werken en op het moment dat er echt een performance probleem is, weet je hoe ze werken.

Verslaggever: Guido Robben
Fotograaf: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

15 november 2022 - Dynamics 365 Event, 15 november 2022
Van der Valk Hotel Veenendaal | Bastion 73 | 3905 NJ Veenendaall
Datum: 15 november 2022
Meer informatie »

17 mei 2022 - DDC Jaarevent 17 mei 2022
Kas meeting, De Bleek 13, 3447 GV Woerden
Datum: 17 mei 2022
Meer informatie »

10 november 2021 - Dynamics 365 BC Event, 10 november 2021
Van der Valk Hotel Veenendaal | Bastion 73 | 3905 NJ Veenendaall
Datum: 10 november 2021
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * November 2022
02 november 2022
Lees bericht »

TIE Kinetix nieuwe Gold sponsor
30 oktober 2022
Lees bericht »

Event data 2020-2023
03 september 2022
Lees bericht »


Blog

DDC Jaarevent Woerden 17 mei 2022
17 mei 2022
Lees blog »

DDC 17 mei 2022 - Bouw meertalige applicaties met help van de Microsoft Dynamics Translation Service
17 mei 2022
Lees blog »

DDC 17 mei 2022 - Business Central Performance & Archiving | Tips en Learnings
17 mei 2022
Lees blog »

Eventdata seizoen 2022-23

  • dinsdag 15 november 2022
  • dinsdag 24 januari 2023
  • dinsdag 4 april 2023
  • dinsdag 13 juni 2023

 

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100