DDC BC 22 juni 2021 - Dimension corrections Business Central 2021 wave 1 - Functioneel

Dinsdag, 22 juni 2021, door Dmitry Katson

Misschien wel een van de meest gestelde vraag van eindgebruikers op een financiële afdeling; “Ik heb met een verkeerde dimensie geboekt. Hoe kan ik dit wijzigen”. Tot voorkort was het antwoord:  “Een correctie boeking maken”.

Dmitry start zijn presentatie met een poll. Is de nieuwe dimensie correctie functionaliteit een goede zaak?
Opties zijn ja, nee en alleen voor gevorderde gebruikers. Omdat ik de eerder genoemde eindgebruikers deze vraag ook al zo vaak heb gehoord en mijn aangedragen antwoord zelden enthousiast wordt ontvangen druk ik instinctief op ja.  Aan het eind van de presentatie denk ik nog even terug aan de poll. Mijn antwoord is in ieder geval niet meer volmondig ja. Is het dan helemaal waardeloos? Nee zeker niet, maar kerngebruikers moeten er bewust van zijn wat er wel maar ook wat er niet kan.

Om te beginnen laat Dmitry zien hoe de functionaliteit van het wijzigen van dimensies werk. Microsoft heeft dit netjes gemaakt en het ziet er intuïtief uit. Wat mooi is, is dat alle correcties netjes worden gelogd. Het is duidelijk wie, wat, wanneer heeft gewijzigd.

De sessie begint interessant te worden als dieper wordt in gegaan op wat er nou precies op de achtergrond gebeurd en gevalideerd wordt.

Validaties

Als eerste blijkt dat er inmiddels aardig wat validaties inzitten. Alle standaard dimensie checks die normaal bij boeken zitten, zitten ook wel in de dimensie correcties. Daarnaast kun je ook instellen dat bepaalde dimensies niet gewijzigd kunnen worden. Dit is (nog) niet op dimensiewaarde niveau mogelijk. Daarnaast heeft Microsoft functionaliteit toegevoegd die het mogelijk maakt meer dan 1 dimensiewaarde toe te staan bij boeken en corrigeren. Dit is een leuke en handige toevoeging.

Nadelen

Er zijn echter ook een aantal, niet direct aan dimensie gerelateerde, validaties die niet plaats vinden maar eigenlijk wel essentieel zijn. Er wordt niet gevalideerd op toegestane boekingsdata en boekingsperiodes. Ook wordt er geen rekening gehouden met intercompany.
Een ander nadeel is dat het wijzigen alleen maar kan op grootboekposten en dus niet op andere posten gebeurd. Dit zorgt voor scheefloop tussen grootboek- en subadministratie. Als laatste nadeel kan genoemd worden dat het synchroniseren met het analyseweergaveposten niet soepel verloopt.

Conclusie

Mijn conclusie is dat deze nadelen vrij grote impact kunnen hebben op rapportages. Wanneer de klant bij in gebruik name goed op de hoogte is van deze nadelen en hierop kan anticiperen dan is deze functionaliteit een handige toevoeging. Als een klant niet op de hoogte is dan kan dit leiden tot ongewenste en “onverklaarbare” uitkomsten in rapportage. Mijn antwoord op de poll nu; alleen voor gevorderde gebruikers.
 
Verslag: Erik Kuiper
Foto's:

« Naar het overzicht

Events

10 november 2021 - Dynamics 365 BC Event, 10 november 2021
Van der Valk Hotel Veenendaal | Bastion 73 | 3905 NJ Veenendaall
Datum: 10 november 2021
Meer informatie »

22 juni 2021 - Dynamics 365 BC Event, 22 juni 2021
gather.town
Datum: 22 juni 2021
Meer informatie »

23 maart 2021 - Dynamics 365 BC Event, 23 maart 2021
gather.town
Datum: 23 maart 2021
Meer informatie »


Nieuws

Aptean nieuwe Gold sponsor
08 december 2021
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * November 2021
20 november 2021
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Oktober 2021 * 2
27 oktober 2021
Lees bericht »


Blog

DDC BC-avond Veenendaal 10 november 2021
10 november 2021
Lees blog »

DDC BC 10 november 2021 - Personaliseren in Business Central - Functioneel
10 november 2021
Lees blog »

DDC BC 10 november 2021 - Werken met XML in AL - Technisch
10 november 2021
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100