DDC 15 november 2022 - Wat is er allemaal gaande met permissies?

Dinsdag, 15 november 2022, door Wilfred de Ridder & Luc van Vugt

De tweede sessie die ik bijwoonde op deze DDC avond was de sessie van Wilfred de Ridder en Luc van Vugt. Was is er toch allemaal gaande met permissies in Business Central? Dat willen meer mensen weten. De zaal was goed gevuld.

Voordat ik een samenvatting geef van deze sessie, is het goed om even stil te staan bij mijn huidige kennis niveau van BC. Waar ik zelf voornamelijk focus op Dynamics 365 F&O, is BC niet compleet vreemd voor mij. In het begin van mijn carriere heb ik gewerkt met Navision Financials versie 1.0 t/m 3.0. Omdat ik zelf veel affiniteit heb met security, was deze BC sessie de meest logische keuze voor mij naast de sessie over Sensor Data Analytics die gericht was op F&O. Een leuke uitdaging om te kijken of ik nog zaken herken en het onderwerp kan volgen.

Permissies functioneel

Terug naar het onderwerp: permissies in BC. Er lijkt zoveel gaande met permissies dat de sessie met twee man sterk gegeven werd. Een goede taak verdeling tussen de beide mannen. Na de presentatie van de agenda was het duidelijk dat Wilfred over het algemeen de functionele kant zou toelichten en Luc de technische zaken (en uiteraard het testen 😉).

Wilfred begon met een korte uitleg over de architectuur van de permissies. Via machtigingen kun je toegang regelen tot tabellen, pagina’s en de andere object types. De machtigingen worden gegroepeerd in sets. Er zijn sets op het niveau van het systeem, extensie en door gebruikers gedefinieerd. Sets worden opgenomen in gebruikers groepen. In een paar minuten was er een duidelijk uitgangspunt voor de resterende presentatie. Na 20 jaar niet actief met BC te hebben gewerkt, was mijn geheugen opgefrist.

De meest recente wijzigingen worden toegelicht. Zeer gewenste wijzigingen zijn toegevoegd vanaf versie BC18 t/m BC21. Het is nu mogelijk om permissies in te sluiten en uit te sluiten. Voordelen van de nieuwe functionaliteit geeft de mogelijkheid om machtigingen sets te gaan herbruiken. Dit zorgt voor minder overlap en minder kans op conflicten.

Na een korte demonstratie wordt de sessie even erg interactief met het tonen van voorbeelden en de zaal moest voorspellen wat het resultaat zou zijn van complexere inrichting. Een erg effectieve manier om het insluiten en uitsluiten bekend te krijgen bij de aanwezigen. Hierbij werden we ook weer even met de neus of de feiten gedrukt dat min en min, plus wordt.

Wilfred legde ook de functionaliteit voor het kopieren van sets uit met verschillende mogelijkheden om een nieuwe set te maken met referentie naar een bestaande set, een exacte kopie maken of een platte structuur waarbij alle permissies op het laagste niveau worden gekopieerd.

Permissies technisch

Hierna nam Luc het woord over en nam ons mee in AL waar hij voorbeelden toonde om in een permissie set andere sets in te sluiten of uit te sluiten. Op permissie niveau zelf is er geen optie om bijvoorbeeld een enkele tabel uit te sluiten.

Helaas zonder demonstratie, maar Luc wist prima de inherit permissions in AL uit te leggen. Hierbij is het mogelijk een attribuut toe te voegen aan code om voor een methode specifieke permissies te geven zonder dat de gebruiker de rechten zelf heeft. Op de slide werd een voorbeeld getoond uit de standaard applicatie waarbij inherit permissies worden gegeven op de G/L Entry tabel om de default werk datum te kunnen bepalen op basis van de laatste grootboek boeking. Het voordeel is dat bijvoorbeeld een verkoopmedewerker geen toegang nodig heeft op de grootboek transacties.

Het is nu ook mogelijk om user defined permissie sets te converteren naar AL objecten waarbij een PowerShell module alle niet systeem objecten kan omzetten.

Na het schrijven van een boek over geautomatiseerde testen, kan deze sessie dit onderwerp ook zeker niet missen. Luc legt uit waarom testen zo belangrijk is. Je moet veiligstellen dat code ook echt werkt zoals bedoelt is. Dit geldt ook voor permissies. Uiteraard kan door een combinatie van gebruikersgroepen het eind resultaat voor de gebruikers iets anders uitpakken.

Vanaf versie BC18.3 werken de testen voor permissies best goed. De permissie tests werken alleen op permissie sets. Omdat de PermissionTestHelper een .NET component is, kan deze alleen op een on-premiseomgeving gebruikt worden. Het testen op een cloud omgeving is niet mogelijk.

Na deze presentatie was er nog ruimte voor vragen die Wilfred en Luc goed konden beantwoorden.

Wilfred en Luc, hartelijk dank voor deze leerzame en heldere presentatie.

Verslag: André Arnaud de Calavon
Foto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

24 januari 2023 - Dynamics 365 Event, 24 januari 2023
Postillion Bunnik | Baan van Fectio 1 | 3981 HZ | Bunnik
Datum: 24 januari 2023
Meer informatie »

15 november 2022 - Dynamics 365 Event, 15 november 2022
Van der Valk Hotel Veenendaal | Bastion 73 | 3905 NJ Veenendaall
Datum: 15 november 2022
Meer informatie »

17 mei 2022 - DDC Jaarevent 17 mei 2022
Kas meeting, De Bleek 13, 3447 GV Woerden
Datum: 17 mei 2022
Meer informatie »


Nieuws

Axelio nieuwe Gold sponsor
19 januari 2023
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Januari 2023
12 januari 2023
Lees bericht »

Companial nieuwe Gold sponsor
12 januari 2023
Lees bericht »


Blog

DDC-avond Veenendaal 15 november 2022
15 november 2022
Lees blog »

DDC 15 november 2022 - De User Interface van Business Central verandert: pas je apps aan!
15 november 2022
Lees blog »

DDC 15 november 2022 - Universal Code Initiative Live
15 november 2022
Lees blog »

Eventdata seizoen 2022-23

  • dinsdag 15 november 2022
  • dinsdag 24 januari 2023
  • dinsdag 4 april 2023
  • dinsdag 13 juni 2023

 

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100