DDC NAV 17 april 2018 - Masterdatamanagement door Workflows en Data Exchange Framework – een business case

Dinsdag, 17 april 2018, door Jan Boes

Het is een uitdaging om een record te toe te voegen of te wijzigen in een database waarna deze automatisch moet worden gesynchroniseerd naar één of meerde databases. Eén van deze manieren werd uitgelegd, met zijn voor en nadelen. De sessie werd gegeven door Jan Boes van QBS groep. Jan heeft regelmatig een sessie geven op de DDC en zal voor velen geen onbekende zijn.

Wat is het?

Zoals hierboven beschreven is het een uitdaging om in NAV records te synchroniseren van de ene database naar de andere database. Als we al het simpelste scenario uittekenen, zijn er al voldoende zaken om rekening mee te houden. Deze situatie beschreef Jan en welke issues hij tegenaan liep. Onderstaand afbeelding is Jan zijn situatie. Een Master database waar de transactie in plaatsvinden met 1 of meer databases waar deze transactie naar toe moet worden gekopieerd.

Voordat Jan zijn bevindingen prijs gaf, zat ik zelf al na te denken wat de issues konden zijn. Triggers, wat ga je synchroniseren, hoe houdt je bij wat je gaat en hebt gesynchroniseerd, BLOBs.

Hoe werkt het?

Er is besloten om alleen stamdata te synchroniseren naar de andere databases, in dit geval zijn dit de klanten, leveranciers, grootboekrekeningen en nog wat gerelateerde tabellen. Om te registreren of er een record wordt toegevoegd, gewijzigd of verwijderd, wordt er gebruik gemaakt van de werkstromen. Door in te haken op de events die via de werkstroom lopen, is het mogelijk om te registreren wat er heeft plaatsgevonden en een record weg te schrijven dat later wordt overgezet naar de andere databases.

Al deze transacties worden in een later proces door een Job Queue opgepakt en via de Data Exchange Framework van NAV opgepakt en ieder transactie wordt geëxporteerd naar een Xml bestand. De reden dat de Data Exchange wordt gebruikt, is omdat het dan makkelijk is om via inrichting de inhoud van de bestand te bepalen. Wil je een veld extra exporteren,voeg het record toe aan de inrichting en bij de volgende export zit het veld in het bestand.

 

Import

So far so good. In de bestanden zitten de transacties die naar de nieuwe database moeten. Ieder xml-bestand moet dus worden ingelezen en verwerkt. Dit is ook waar het de uitdagingen zitten. Wat doe je als er wel een MODIFY is, maar het record zit niet in de database. Of als je een INSERT doet, maar het record bestaat al. Voor de verschillende scenario’s, zal je een oplossing moeten verzinnen. Niet alles kan je oplossen en zal je eventueel de gebruiker moeten instrueren, om een bepaalde volgorde aan te houden om het zo toch te laten werken.

Voor de import wordt ook gebruik gemaakt van het Data Exchange Framework. Dit scheelt een hoop werk om een eigen import module te bouwen. Het enige wat hoeft te gebeuren is de structuur opgeven en een XMLport die de regels oppakt en verwerkt. In de XMLport zorg je ervoor dat je de uitzonderingen afvangt die je tegenkomt bij het importeren.

Simpel maar krachtig

Onderstaand afbeelding geeft het gehele proces weer. Zoals je ziet, is het met niet al teveel aanpassingen mogelijk om een synchronisatie van records te maken. Dit door gebruik te maken van technologieën die standaard al in NAV zitten. Aangezien dit een samenvatting is van de sessie van Jan, is het raadzaam als je zoiets wilt gaan maken om de presentatie van Jan te bekijken en zo wat meer technisch inzicht te verkrijgen.

Verslag: Guido Robben
Foto's: Vincent van Rens
 

« Naar het overzicht

Events

12 juni 2019 - DDC Jaarevent 12 juni 2019
MeetinOffice, De Bleek 13, 3447 GV Woerden
Datum: 12 juni 2019
Meer informatie »

27 maart 2019 - Dynamics 365 BC Event, 27 maart 2019
Van der Valk Hotel, Bastion 73, 3905 NJ Veenendaal
Datum: 27 maart 2019
Meer informatie »

21 maart 2019 - DDC Dynamics 365 FO event, 21 maart 2019
Golfbaan Bentwoude, Boslaan 3, 2731 LD Benthuizen
Datum: 21 maart 2019
Meer informatie »


Nieuws

Event data 2019-2020
18 september 2019
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Juni 2019
06 juni 2019
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2019
31 mei 2019
Lees bericht »


Blog

DDC Rondetafel Werving en opleiding - Woerden 12 juni 2019
18 juli 2019
Lees blog »

DDC BC/FO-avond Woerden 12 juni 2019 - Algemeen
12 juni 2019
Lees blog »

DDC BC/FO 12 juni 2019 - Security architecture in Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations
12 juni 2019
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100