DDC NAV 10 januari 2018 - Webclient en Saasification, WTF?

Woensdag, 10 januari 2018, door Ted Ober

Tijdens de DDC bijeenkomst op 10 januari sprak Ted Ober, Business Analist bij cegeka-das, over de nieuwe webclient voor Dynamics NAV en SaaSification. De directie van zijn bedrijf heeft uitgesproken dat ze hun vertical eind 2018 volledig op de webclient willen hebben draaien. Is dat een goede keus? De meningen zullen vooraf op zijn minst verdeeld zijn. Voer voor onderzoek en feiten.
 
Even heel helder. Voor diegene die nog twijfelde aan de route die Microsoft vaart voor wat betreft de client: de geïnstalleerde NAV client gaat verdwijnen. WTF? Ja absoluut: Webclient Totally is the Future. Sterker nog, in Antwerpen werden desktop, tablet en phone genoemd als mogelijke devices, maar alles was gebaseerd op de webclient. Geen geïnstalleerde NAV client te bekennen in Antwerpen.


 
Maar is die webclient al wel berekend op zijn taak? Heeft Microsoft er wel voldoende aan gedaan om deze beweging in te zetten?
In het kort: De webclient kent een responsief ontwerp: phone, tablet en desktop in één webclient. Hij is functioneel uitgebreid met sneltoetsen en heeft nu ook een personalisatiemogelijkheid (per gebruiker) en ontwerpmodus (voor iedereen). Taal/regio zijn ook in te stellen door de gebruiker zelf. Voor het beheer staat Powershell natuurlijk ter beschikking. Alles in lijn met de rest van NAV.

Personalisatie

Deze is aan of uit te zetten, voor alle gebruikers ineens (per tier). De supportafdeling zal er niet altijd blij mee zijn, maar gelukkig is er het knopje "Terug naar default". Wat kun je personaliseren? Het freeze pane kan nu aangepast worden, parts kunnen aan en uit gezet worden, paperstacks en paperstackgroepen en listparts kunnen verplaatst worden. En natuurlijk is kolom keuze ook beschikbaar. Credo: My App, My Way.

Designer

Voor diegenen die Ctrl-F2 nog iets zegt, de webclient heeft die nu ook, de formdesigner is back. Dit is bedoeld om per functie van een gebruiker de schermen goed te zetten. Bij iedereen met de machtigingsset "d365 extensions management verschijnt een knopje Designer in de webclient. Wat is er mogelijk? Drag and drop voor veldvolgorde. Zet bepaalde velden uit/aan, en publiceer dat als app. Ook zijn er in designmodus drie knoppen zodat je meteen kunt zien hoe de page eruitziet op je desktop, tablet of phone. En er zijn nog meer tools (die hier en daar nog niet helemaal klaar zijn in de huidige prerelease van 2018 R2). Kijk daar maar eens naar, er staat nog veel op stapel.
Een beetje lachwekkend: de configuratie op pageniveau voor welk veld je standaard wilt tonen per application area (basic/suite en eigen areas) is erg arbeidsintensief. Daar moet echt nog iets anders voor komen, onderhoud is zo niet te doen: @MS #aandebak #ditkanechtniet.

Functionaliteit

Veelgebruikte sneltoetsen komen/zijn terug in de webclient, Ctrl PgUp/Down etc. Dat scheelt veel gemuis. Dubbelklik gaat niet in web, je klikt 1x op de drie puntjes en daarna op bewerken voor hetzelfde resultaat. Even wennen. De print preview werkt nu ook op niet IE browsers en werkt erg goed. Wel opvallend: veel demo's, ook bij Microsoft, vinden plaats in Chrome (van vriend Google...).
De Ribbon toont nu alle features die van toepassing zijn in één overzicht. Er is een peekbox, een geëvolueerde versie van een promoted fields (data getoond op gesloten tabblad).

Conclusie

Natuurlijk is de webclient nog niet helemaal zo goed als de NAV client. Hoe kan het ook, hij is nog relatief vers. Maar op sommige vlakken is hij er ook al voorbij. Feit: er is geen reden meer om hem af te schieten op een korte demo waar ook wat minpunten genoemd worden. Stelling is dat de webclient vanaf NAV2018 voldoende goed en snel is voor de meeste gebruikers om er dagelijks mee te werken. Ook inhoudelijk gezien zou hij echt een serieuze kans moeten krijgen. Ondanks wat gemopper van ik-wil-niet-veranderen-gebruikers, wat het zeker op zal leveren, is er eigenlijk geen reden meer het niet te gebruiken.
 
Gebruikerservaring is natuurlijk niet de enige reden om al dan niet over te stappen. Er zijn ook andere voordelen. Zeker in beheerde omgevingen als Citrix waar bij een update extra werk gedaan moet worden om een nieuwe versie NAV in een image op te nemen, te testen en distribueren, zal nu het updaten van een NST op de server voldoende zijn om de nieuwe functionaliteit te bieden. En wat denk je van apps voor de buitendienst? Kan gewoon in NAV, browsen maar.
 
Ja, WTF. Testen dat ding!

Verslaggever: Gerard Wullink
Foto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

27 maart 2019 - Dynamics 365 BC Event, 27 maart 2019
Van der Valk Hotel, Bastion 73, 3905 NJ Veenendaal
Datum: 27 maart 2019
Meer informatie »

21 maart 2019 - DDC Dynamics 365 FO event, 21 maart 2019
Golfbaan Bentwoude, Boslaan 3, 2731 LD Benthuizen
Datum: 21 maart 2019
Meer informatie »

15 januari 2019 - Dynamics 365 BC Event, 15 januari 2019
Van der Valk Hotel Utrecht, Winthontlaan 4 -6, 3526 KV Utrecht
Datum: 15 januari 2019
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * April 2019
30 april 2019
Lees bericht »

TCOG nieuwe Gold sponsor
28 maart 2019
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Maart 2019 * 2
21 maart 2019
Lees bericht »


Blog

DDC BC-avond Utrecht 15 januari 2019
15 januari 2019
Lees blog »

DDC BC 15 januari 2019 - Business Central en Flow
15 januari 2019
Lees blog »

DDC BC 15 januari 2019 - Developing Business Central Extensions
15 januari 2019
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100