DDC BC/FO 12 juni 2019 - Some Development Methodologies for the future

Woensdag, 12 juni 2019, door Eric Wauters (waldo)

Met de meest-niet-concrete-titel-voor-een-sessie-ooit; “..Some Development Methodologies for the future..”, was ik toch geïntrigeerd om deze sessie te volgen. We bevinden ons in een periode, waarbij er veel om ons heen veranderd, denk aan AL, extensies, SaaS, VS Code, Source Control, enzovoorts. Het is dan meer dan ooit interessant om op avonden als deze even stil te staan, weg van het dagelijkse werk, en een blik naar de toekomst te werpen.


Tijdens de introductie geeft onze spreker, Eric Wauters, al aan dat zijn gekozen onderwerp erg breed is en gooit zo’n beetje alle keywords die je op dit moment kunt bedenken op ons af. Er is zoveel keus uit onderwerpen en technologieën dat we makkelijk een weekprogramma kunnen samenstellen.


Eric, ook wel bekend onze zijn pseudoniem Waldo, had ervoor gekozen om vanuit development perspectief het werken in Teams uit te lichten. Met de komst van Business Central en de nieuwe AL-programmeertaal zijn moderne tools en methodieken (eindelijk!) beschikbaar. Zo blijft het voor ontwikkelaars, welke vanaf een andere programmeertaal komen, bijzonder om regels code in commentaar te zetten en deze te laten staan onder het mom van “Source Control”.
 

Het globale plaatje vanuit de functionele consultant is redelijk strait forward. Na de analyse fase start development op basis van een nieuwe “Unit of work”, welke na signoff middels een release naar de LIVE-omgeving overgezet kan worden.De focus bij deze sessie ligt bij de technisch aspect en gaan we dieper in op de flow voor de ontwikkelaar.

Infrastructuur is een specialisme

Voor de doorgewinterde NAV-ontwikkelaar kan het werken in Business Central met AL ineens complex lijken. Er komen ineens nieuwe zaken bij zoals Source Control (git/tfs), Docker en Visual Studio Code bij. Dit kan een leercurve zijn, waar met name Docker een hit-or-mis is. Het opzetten van een development environment met Docker is dan ook eigenlijk een specialisme van de infrastructuur specialist. Een ontwikkelaar is niet per definitie ook een infrastructuur specialist. Voor het bedrijf van Eric is de keuze gemaakt om af te stappen van een Docker installatie op elke laptop van de ontwikkelaar en één centrale server hiervoor in te zetten met behulp van Azure Build Pipeline binnen Azure DevOps. Hiermee is de maintance van een 15 tal laptops teruggebracht naar één server.

Branching

Door deze automatisering is het opzetten van een ontwikkelomgeving volledig geautomatiseerd. Vanaf het maken van een nieuwe branch wordt binnen enkele minuten een nieuwe development environment klaargezet, waarbij de ontwikkelaar zich kan focussen op hetgeen waarin hij goed is; developen!

Commit & Push

Samen te vatten in één zin: “..If it’s not on the server, it doesn’t exist!..”. De twee stappen horen altijd bij elkaar en het risico niet waard om de wijzigingen alleen lokaal op je werkstation te hebben staan.

Pull request

Zoals Eric het zo mooi beschreef: “..here is where the magic happens..” en voor mij persoonlijk een wauw-momentje. Een pull-request is de kapstok om de feature/bug/… naar de master te brengen, waarbij Eric ons meenam naar de achterliggende automatisering hiervan.Na het maken van een pull-request wordt er geautomatiseerd de flow doorlopen middels een Build Pipeline. Naast het publiceren, upgraden en testen van je huidige extensie kunnen ook direct de afhankelijke extensies geïnstalleerd worden. Als alle vinkjes op groen staan kan er nog een manuele goedkeuring plaats vinden, zoals het correct toepassen van design patterns.
De eerste keer is het opzetten van een dergelijke pipe line wat uren welk, daarna is de volgens slechts enkele minuten. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd als je met een team aan een extension voor Business Central werkt dat deze methodiek the way to go is.

Tot slot

Denk dat voor elke deelnemer wel iets interessant aanbod gekomen is tijdens deze sessie. Gezien dat Eric veel diverse onderwerpen heeft aangeraakt, zal het voor ieder ook verschillend zijn wat hij of zij vooral is bijgebleven van de sessie. Voor mij persoonlijk ben ik erg enthousiast geworden om verder te verdiepen in de build pipe lines van Azure DevOps!

Verslag: Arthur van de Vondervoort
Foto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

16 januari 2020 - DDC Dynamics 365 FO event, 16 januari 2020
Sana Commerce, Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
Datum: 16 januari 2020
Meer informatie »

14 januari 2020 - Dynamics 365 BC Event, 14 januari 2020
Van der Valk Hotel Utrecht, Winthontlaan 4 -6, 3526 KV Utrecht
Datum: 14 januari 2020
Meer informatie »

29 oktober 2019 - Dynamics 365 BC Event, 29 oktober 2019
Van der Valk Hotel Veenendaal | Bastion 73 | 3905 NJ Veenendaal
Datum: 29 oktober 2019
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Maart 2020
03 maart 2020
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Januari 2020
18 januari 2020
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Oktober 2019 * 2
22 oktober 2019
Lees bericht »


Blog

DDC BC-avond Utrecht 14 januari 2020
14 januari 2020
Lees blog »

DDC BC 14 januari 2020 - Upgraden naar BC. OK, hoe doe je dat? - Technisch
14 januari 2020
Lees blog »

DDC BC 14 januari 2020 - Kijk eens over de muur: D365 Finance & Operations - Functioneel
14 januari 2020
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100