DDC BC 14 januari 2020 - Our Road to SaaS - Product Development en Organisatie

Dinsdag, 14 januari 2020, door James Crowter & James Pearson

Saas. Wat is het en hoe moet je het aanvliegen. Daar ging de sessie over die werd gegeven James Crowter & James Pearson van Clever Dynamics. Clever Dynamics was als één van de eerste die aan de slag ging met de extensies en wilde wel op de DDC vertellen wat hun ervaringen waren. Clever Dynamics maakt producten voor Warehousing en maufacturing en lopen al een tijd mee in de Navision wereld.

Extensies

De term extensie zal onder de Navision gebruikers nu wel duidelijk zijn, aangezien bijna iedereen er nu mee aan het werk is. Maar in de tijd van extensie V1 was alles nog onduidelijk en was het letterlijk back to the drawingboard. Het kwam er uiteindelijk op neer dat er goed gekeken is welk onderdeel willen we met welk onderdeel laten werken en hoe. Wat wordt een losse extensie en welke afhankelijkheid laten we onderling toe. Wordt het één grote App? Of meerdere kleinere apps? Gaan we wereldwijd of bv alleen Nederland? Dit zijn allemaal keuzes waar goed over nagedacht moet worden.

AppSource

Als je dan de extensies voltooid hebt, dan kun je je extensies in de Store zetten genaamd AppSource. Ook hier komen de nodige uitdagingen naar boven. Doordat je App nu in een globale store staat, is het mogelijk dat mensen uit landen waar je nog nooit van hebt gehoord, de App installeren en gebruiken.
Los van het bouwen van de App, komt er ook een taak bij om de app te onderhouden aan de hevig wijzigende omstandigheden. Dit kan komen door de breaking changes die Microsoft doorvoert of door de EOL van een versie. Door deel te nemen aan de AppSource, wordt je geacht dit binnen een bepaalde tijd op te lossen en een update te publishen.

Performance

Je zou denken doordat je App in de Cloud draait deze giga snel is omdat hij op de servers van Microsoft draait. En als het niet snel genoeg is, ze de turbo knop aanzetten om het sneller te maken. Jammer maar helaas. Ook hier zijn de nodige uitdagingen. Hoe meer installaties, hoe slechter de performance. Locking kan serieuze problemen opleveren. Let hier dus op bij het ontwerpen van je App.
Zijn er problemen en heeft de app een update nodig, verwacht dan een doorlooptijd van een week voordat de fix is verwerkt in de App. Even een quick fix inladen en het probleem oplossen is er dus niet meer bij.

Gebuikers

In de ideale situatie lees een gebruiker de handleiding e/o volgt wat cursussen om zich bij te scholen. Helaas is bij de App een ander verhaal. Een gebruiker download de app, start deze op en baseert zijn conclusie op de eerste 10 minuten dat hij de App gebruikt. Hij weet niet hoe de app werkt, heeft geen uitleg gehad, leest geen documentatie. Een gebruiker heeft zeker geen zin om eerst 30 minuten een setup te doorlopen om de app in te richten. Ook hier is dus extra resource voor nodig om de vragen te beantwoorden.

Licenties

Ook licenties is een ander verhaal bij de App. Je zou verwachten dat Microsoft dit zou afhandelen via de CSP, maar ook hier geldt helaas. Je zal zelf wat moeten maken om te zorgen dat gebruikers betalen om je App te betalen. Microsoft is wel bezig om te kijken of ze dit kunnen toevoegen aan CSP, maar tot op heden is er nog geen witte rook.

Hoe zit het met…

Wat mogen we wel en niet meer in de Cloud? Hoeveel extensies heeft de klant ingeladen en welke zorgen voor problemen? Wie is er verantwoordelijk voor wat? Wie weet wat? Wie gebruikt je apps? Er zullen veel extra zaken/vragen op je afkomen waar je van te voren niet over na hebt gedacht.

Tot slot

Het was een erg interessante sessie omdat er een verhaal werd verteld met voorbeelden vanuit de praktijk. Het viel mij erg tegen hoeveel zaken er nog niet klaar zijn aan de kant van Microsoft. Als je toch wil dat iedereen meegaat met je ontwikkelingen, zorg je toch dat het nieuwe beter is dan het oude. Maar op dit moment zijn er in mij optiek teveel zaken die mij tegenhouden om het product in de AppSource te plaatsen. De laatste slide met de quote “It’s not going away, prepare or suffer“ zegt wel genoeg denk ik.

Verslag: Guido Robben
Foto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

16 januari 2020 - DDC Dynamics 365 FO event, 16 januari 2020
Sana Commerce, Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
Datum: 16 januari 2020
Meer informatie »

14 januari 2020 - Dynamics 365 BC Event, 14 januari 2020
Van der Valk Hotel Utrecht, Winthontlaan 4 -6, 3526 KV Utrecht
Datum: 14 januari 2020
Meer informatie »

29 oktober 2019 - Dynamics 365 BC Event, 29 oktober 2019
Van der Valk Hotel Veenendaal | Bastion 73 | 3905 NJ Veenendaal
Datum: 29 oktober 2019
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * April 2020
20 april 2020
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Maart 2020
03 maart 2020
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Januari 2020
18 januari 2020
Lees bericht »


Blog

DDC BC-avond Utrecht 14 januari 2020
14 januari 2020
Lees blog »

DDC BC 14 januari 2020 - Upgraden naar BC. OK, hoe doe je dat? - Technisch
14 januari 2020
Lees blog »

DDC BC 14 januari 2020 - Kijk eens over de muur: D365 Finance & Operations - Functioneel
14 januari 2020
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100