DDC BC 13 november 2018 - What's New in Dynamics 365 Business Central - Technisch

Dinsdag, 13 november 2018, door Daniel Rimmelzwaan

Deze sessie ging over wat is er allemaal nieuw is in Business Central op het technische vlak in NAV. Als ik aan nieuwe features in NAV denk, dan denk ik aan nieuwe properties op pages of een nieuwe C/AL functie. Maar deze sessie ging over de nieuwe features in de AL Language. In mijn geval was dus bij bijna alles nieuw.

De sessie werd geven door  Daniel Rimmelzwaan. Daniel is onderdeel van Cloud Ready Software waar ook Waldo en Arend-Jan bij horen. Met het kennisniveau zat het deze sessie wel goed.

Nieuwe Extensibility

MogelijkhedenEr zijn best veel zaken toegevoegd die het gebruik van de AL Language weer een stap vriendelijker maken. Veel zaken zijn een kleine tweaks op bestaande functionaliteit.

Enums

Een van de beste nieuwe feature is de mogelijkheid tot Enums. In veel talen is dit al beschikbaar, maar nu ook voor AL. Enums geeft de mogelijkheid om een globale optie te definiëren en deze door de gehele applicatie gebruiken. Eindelijk hoeven we niet meer 100x dezelfde optie variabelen aan te maken. Het is nog niet helemaal perfect, je kan nog niet een Enum in een Integer stoppen zoals wel kan met een optie.

Fieldgroup Extensibility

Vanaf nu is het mogelijk om een Fieldgroup toe te voegen via een extensie. Voor de mensen die dit veel gebruiken een leuke toevoeging.

Event Recorder

Er is een Event Recorder toegevoegd wat alle events toont die zijn afgegaan vanaf een bepaald moment. Een Client Monitor voor Events voor de wat ouderen onder ons. De Event Recorder heeft nog wat ruwe kanten, maar ik ga er vanuit dat Microsoft dit wel oplost.

Nieuwe AL Language Mogelijkheden

Iedere maand komen er nieuwe functionaliteiten bij in de AL Language. Hier onder een opsomming van de belangrijkste punten.

  • Verbeteringen van Reports in VS Code;
  • Report Substitution zonder aanpassingen van de code. Dit gebeurt met Events;
  • Reports “Reflection”;
  • .NET Interoperability – on premises only. 

Verbeteringen in de Tools

Microsoft is constant bezig om de kwaliteit van de benodigde tools te verbeteren. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de AL Language een extensie krijgt om zo code voor een bepaalde versie te kunnen maken.

Debugger/Editor

De debugger wordt ook steeds beter, het is nu mogelijk om breakpoint in externe code te zetten. Het maakt niet uit of dit in C/AL of AL is.
Doordat de Basis App nu beschikbaar is, is het mogelijk om met de Go-To naar de standaard NAV code te gaan.

Intellisense

Ook wordt Intellisense steeds intelligenter. Vaak is er een korte uitleg beschikbaar over de functie, of er zit een help link om extra informatie te vergaren. Of in het geval van de Image property, wordt nu de afbeelding weergegeven in de editor.

Code Analyzers

Microsoft heeft in AL regels toegevoegd om waarschuwingen e/o errors te genereren. Erg handig is dat je deze nu naar je eigen hand kunt zetten. Wil je bijvoorbeeld een bepaalde waarschuwing niet meer zien, kan je deze nu uitzetten via instellingen.

AL op je Mac

Het is nu ook mogelijk om AL te gebruiken op de Mac. Maar zoals alles van Apple, met beperkingen. Geen idee waarom iemand dit wil, maar het kan.

‚Äč

Multi Language syntax

Microsoft is ook bezig om het hele Multi Language verhaal af te maken. Het werkt, maar met wat haken en ogen. Hopelijk lost Microsoft deze problemen snel op.

Het Laatste Nieuws in Docker

Ook op het gebied van Docker is Microsoft contact bezig. Niet alleen de bekende NavContainerHelper van FreddyK wordt iedere maand beter, maar ook Support voor Windows Server 2019. Goede tools richting Dev-Ops. Teveel om op te noemen. Wil je alle punten van Docker bekijken, bekijk dan even de PowerPoint presentatie.

Development Resources

En niet onbelangrijk, de adressen voor informatie.

Sessie

Ik kijk met gemengde gevoelens terug op deze sessie. Als je ziet wat Microsoft iedere maand oplevert, ben ik erg blij. Ze steken een hoop energie om een mooi product te maken. Maar ikzelf ben van mening dat dit BC pas versie 2 is van het geheel. En we weten dat Microsoft pas wat moois oplevert bij versie 3. Ik heb dit dus ook al die tijd laten liggen omdat ik vind, en dit kwam ook naar voren in de sessie, dat Microsoft nog niet klaar is. In mijn ogen is het nog geen stabiel product, maar we zullen in Oktober 2020 toch echt moeten overstappen naar de AL Language. Op dit moment ben ik er nog niet klaar voor. Daniel in ieder geval al wel.

Verslag: Guido Robben
Toto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

12 juni 2019 - DDC Jaarevent 12 juni 2019
MeetinOffice, De Bleek 13, 3447 GV Woerden
Datum: 12 juni 2019
Meer informatie »

27 maart 2019 - Dynamics 365 BC Event, 27 maart 2019
Van der Valk Hotel, Bastion 73, 3905 NJ Veenendaal
Datum: 27 maart 2019
Meer informatie »

21 maart 2019 - DDC Dynamics 365 FO event, 21 maart 2019
Golfbaan Bentwoude, Boslaan 3, 2731 LD Benthuizen
Datum: 21 maart 2019
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Juni 2019
06 juni 2019
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * Mei 2019
31 mei 2019
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - Nieuwsflits * April 2019
30 april 2019
Lees bericht »


Blog

DDC Rondetafel Werving en opleiding - Woerden 12 juni 2019
18 juli 2019
Lees blog »

DDC BC/FO-avond Woerden 12 juni 2019 - Algemeen
12 juni 2019
Lees blog »

DDC BC/FO 12 juni 2019 - Security architecture in Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations
12 juni 2019
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100