DDC AX 16 maart 2017

Donderdag, 16 maart 2017, door Jan Franken

~DDC event op 16 maart 2017, AX binnen het Microsoft Dynamics 365 platform

Enthousiasme, bewondering, verbazing, ongerustheid, maar ook drang om aan de slag te gaan.  We raakten wat mixed up. Aad de Jonge van Kaya Consulting  verzorgde een prikkelende presentatie over Dynamics 365.
 
Vrijwel alle deelnemers die bij de sessie aanwezig waren hadden een sterke AX focus en Aad legde fijntjes uit dat binnen de hele stack van Dynamics 365 de ERP as (voorheen AX, nu Operations genoemd) slechts één van de componenten is en ook niet de primaire focus van Microsoft krijgt. Daar sta je dan met je AX specialisatie…
 
De integratie binnen de Microsoft producten ontwikkelt zeer snel. Het type product en daarbij partner landschap is onder te verdelen in 4 typologiën:

• Office; hier gaat het om volume verkopen.
• Sales, Field service, Marketing, Customer service, Project Service Automation; dienstverlening door partners is hier veelal gericht op onderdelen van een bedrijf.
• BI tak; hier werkt vaak een wat ander type mens, wiskundig, mathematisch ingesteld.
• Operations (AX). Hier is sprake van zeer intense samenwerking tussen partner en klant, diep ingaand op 
de bedrijfsprocessen van de klant. Software verkopen is slechts een beperkt onderdeel.

Het is lastig om deze 4 werelden samen te voegen, samenhangend te presenteren, samenhangend uit te rollen. Wanneer je dan kijkt naar de ontwikkelingen op het vlak van artificial intelligence, waarbij big data wordt omgezet in intelligent action. De wereld van analytics en machine learning. Dan besef je dat de veranderingen groot zijn.
 
Aad keek terug in de geschiedenis naar momenten van grote veranderingen, waarbij, als daar niet tijdig op werd ingespeeld, tot dan toe zeer succesvolle bedrijven ten onder gingen. Als voorbeeld werd UMG genoemd, destijds groots in de muziekwereld, in CD verkopen, en, met het wegvallen van de CD verkopen, wist te overleven en te herwinnen van haar positie door een radicale omwenteling van het business model. Van 4P's naar 4 E's.
 
En dit moment, nu, is voor ons een moment van grote verandering. Een ieder zal zijn plek moeten heruitvinden. En de enige manier volgens Aad is samenhang te gaan zoeken.
 
Na een korte pauze nam André Arnoud de Calavon, ook van Kaya, het stokje over. Arnoud maakte het allemaal wat concreter. Ook Arnoud begon over verandering. Van on-premise naar cloud (of toch on-premise?).  Van een geïntegreerde ontwikkelomgeving naar visual studio. Van eigen beheer naar Microsoft managed service. Van geprogrammeerde localisaties naar generic, te configureren, electronic reporting.
 
Alhoewel André zich functioneel consultant noemde, nam hij ons mee in de techniek. Veel aandacht voor de verschuiving van overlayeren naar extending. Ondanks de uitdagingen die dit met zich meebrengt wist André ons van de voordelen te overtuigen.
 
Ook ging André in op wat "Microsoft managed" betekent. En dat de opgelegde beperkingen (zoals geen toegang tot de VM's en de database van de productie omgeving) wel even wennen is… Verder ging hij in op upgrade trajecten, waarbij je niet zomaar meer code kunt upgraden, maar overlayering moet worden omgezet naar extending.
 
Als laatste werd nog ingegaan op de Addon 'Data validation framework'. Een tool waarmee data kwaliteit beter kan worden gewaarborgd.  Waarbij regels zijn te configureren, zonodig conditioneel, zonder maatwerk.
 
Tijdens de borrel werd nog nagepraat over de sessie. We zijn benieuwd, wanneer we over een jaar terugkijken naar deze sessie, wat onze gedachten en inzichten hierover dan zijn.
 
Verslag: Jan Franken
Foto: Pieter Thijsse Claase
 

« Naar het overzicht

Events

17 april 2018 - NAV Event,17 april 2018
Van der Valk Hotel Tiel Laan van Westroijen 10 4003 AZ Tiel
Datum: 17 april 2018
Meer informatie »

21 februari 2018 - AX event, 21 februari 2018
Quadira, Pater van den Elsenlaan 45-47, 5462 GG Veghel
Datum: 21 februari 2018
Meer informatie »

10 januari 2018 - NAV Event, 10 januari 2018
Van der Valk Hotel Utrecht, Winthontlaan 4-6, 3526 KV Utrrecht
Datum: 10 januari 2018
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - NAV * Nieuwsflits * Mei 2018
11 mei 2018
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - NAV * Nieuwsflits * April 2018 * 2
27 april 2018
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - NAV * Nieuwsflits * April 2018
17 april 2018
Lees bericht »


Blog

DDC NAV-avond Tiel 17 april 2018
17 april 2018
Lees blog »

DDC NAV 17 april 2018 - AVG/GDPR en Dynamics NAV
17 april 2018
Lees blog »

DDC NAV 17 april 2018 - Dynamics NAV 2018 API – out of the box
17 april 2018
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de NAV nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de AX nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100